معمای گم شدن فیلم‌نامه «همسایه‌ها» حل شد

به گزارش دیار عالمان از روابط‌عمومی خانه سینما، معمای گم شدن فیلمنامه «همسایه‌ها» نوشته داریوش مهرجویی و احمد محمود، هم‌زمان با «پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما» حل شد. چهارشنبه ۲۱…

به گزارش دیار عالمان از روابط‌عمومی خانه سینما، معمای گم شدن فیلمنامه «همسایه‌ها» نوشته داریوش مهرجویی و احمد محمود، هم‌زمان با «پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما» حل شد. چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ در محل نشر ثالث، با حضور مهدی یزدانی خرم، نویسنده، بابک اعطا و سارک اعطا فرزندان احمد محمود از تنها نسخه به‌جا مانده از فیلم‌نامه «همسایه‌ها» رونمایی شد. این فیلم‌نامه برگرفته از رمان «همسایه‌ها» نوشته احمد محمود است.

در ابتدای نشست، مهدی یزدانی خرم گفت: «امروز روز ملی سینما است، در این روزها اوضاع سینما و ادبیات به سامان نیست، اما باید پیش رفت؛ چراکه گلایه کردن کاری را درست نمی‌کند. جلسه امروز برای من هیجان‌انگیز است، امروز خانواده احمد محمود میان ما هستند. سارک و بابک اعطا در این سال‌ها زحمت کشیدند و از میراث احمد محمود حفاظت کردند، بنابراین حق بزرگی به گردن ما دارند.»

بیش از چهل سال ممنوعیت چاپ

او ادامه داد: «رمان «همسایه‌ها» یکی از به‌یادماندنی‌ترین آثار احمد محمود است که بیش از چهل سال اجازه چاپ ندارد، خیلی از اُفست فروش‌های خیابان انقلاب با این رمان ثروتمند شدند. امیدوارم درکی در زعمای فرهنگی پیش بیاید تا این رمان بدون سانسور منتشر شود.»

یزدانی خرم درباره ماجرای گم شدن فیلم‌نامه «همسایه‌ها» گفت: «چند سال قبل خبری درباره فیلم‌نامه «همسایه‌ها» که مهرجویی و احمد محمود آن را باهم نوشتند منتشر شد، بحث این بود که فیلم‌نامه گم شده است، مهرجویی چند باری خواست آن را بسازد؛ اما فیلم‌نامه را نداشت.»

فیلم‌نامه گم نشده بود!

بابک اعطا فرزند احمد محمود درباره گم شدن فیلم‌نامه «همسایه‌ها» گفت: «دوست دارم درباره عنوان این نشست توضیحی بدهم؛ چون به دلم ننشست، گفته می‌شود فیلم‌نامه همسایه‌ها گم شده درحالی‌که فیلم‌نامه گم نشده بود، یا گفتند فیلم‌نامه همسایه‌ها در خانه احمد محمود پیدا شده، مگر قرار بود کجا باشد؟ این فیلم‌نامه دو نسخه داشت و به نظر می‌رسد نسخه‌ای که دست آقای مهرجویی بود گم شده است، ضمن این‌که این فیلم‌نامه نیمه‌تمام است.»

او ادامه داد: «من نگران چاپ کردن فیلم‌نامه نیستم، همان‌طور که گفتم این فیلم‌نامه نیمه‌تمام است، من چیزهای زیادی از پدرم دارم که باز هم ترجیح می‌دهم چاپ نشوند، یک رمان از پدر دارم که در هجده‌سالگی نوشته است، از من قول گرفت که هرگز آن را چاپ نکنیم و من هم چاپ نخواهم کرد؛ چراکه پدرم خیلی باارزش‌تر است.»

دوران احمد محمود سیاه بود

سارک اعطا، دختر احمد محمود در پاسخ به سؤالی درباره علاقه پدرش به سینما گفت: «ما مجموعه یادداشت‌های پدر را منتشر کردیم، با مرور این یادداشت‌ها می‌بینیم که پدر سینما را دوست داشت، حتی علاقه داشت در سینما فعالیت کند به‌جای این‌که به سمت ادبیات برود. او به ما می‌گفت علاقه داشت تا در کار نمایش آموزش ببیند.»

او درباره روزهای سخت زندگی احمد محمود گفت: «پدرم تا لحظه مرگ زندگی سختی داشت، زندگی سختی داشتیم و هنوز هم داریم. واقعیت امر این است که دوران احمد محمود سیاه بود، ما زندگی راحتی نداشتیم، میراث ما همین آثار پدر است، پدرم اگر آثارش چاپ و فروخته می‌شد می‌توانست راحت زندگی کند، همین‌طور طاهره مادرم خیلی راحت می‌توانست زندگی کند. ما با جانمان آثار پدر را حفظ کردیم و حفظ می‌کنیم.»

احمد محمود به کسی باج نداد

یزدانی خرم در پایان مراسم گفت: «احمد محمود با این‌که می‌توانست هیچ‌وقت مهاجرت نکرد، او مستقل و قدرتمند زندگی‌کردن و به کسی باج نداد، باید همه کمک کنند خانه و آثار احمد محمود حفظ شود، احمد محمود خیلی می‌نوشت، اگر رمان همسایه‌ها درست چاپ می‌شد چقدر می‌توانست به او و خانواده‌اش کمک کند.»

خانه سینما با همکاری مراکز فرهنگی هفته پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما را از ۱۸ تا ۲۶ شهریور در مراکز فرهنگی شهر برگزار می‌کند.

منبع: خبرآنلاین

نوشتهٔ قبلی
 از دختر لر تا گزارش؛ فیلم‌هایی که زنان در آن درخشیدند/ از روح‌انگیز سامی‌نژاد و قمرالملوک وزیری تا سوسن تسلیمی و شهره آغداشلو
نوشتهٔ بعدی
صحبت‌های مورایس درباره حل مشکلات سقف بودجه سپاهان