روند صعودی ولادت در ۱۵ استان  | این استان‌ها در چاه جمعیت افتاده‌اند

به گزارش دیار عالمان علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت که با حضور وزیر بهداشت برگزار شد، گفت: درباره جمعیت کشور در ۱۴۲۰…

به گزارش دیار عالمان علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت که با حضور وزیر بهداشت برگزار شد، گفت: درباره جمعیت کشور در ۱۴۲۰ سناریوهای احتمالی پیش رو داریم. با رشد سریع جمعیت ۲،۵ درصد تا این زمان ۱۱۶ میلیون جمعیت، با رشد متوسط ۱،۵ درصد ۱۰۱ میلیون و با رشد پایین هم ۸۶ میلیون نفر خواهیم بود. تا سال ۱۴۸۰ هم اگر مداخله انجام ندهیم جمعیت کشور زیر ۵۰ میلیون نفر خواهد بود.

به گفته رئیسی در ۱۴۳۰ حدود ۲۶ درصد جمعیت سالمند داریم و این عدد در حال حال حاضر ۱۰ درصد است.

کاهش نرخ باروری

رئیسی به کاهش نرخ باروری زنان (میانگین تعداد فرزندانی که یک زن به دنیا می‌آورد) هم اشاره کرد و گفت: در سال ۶۵ نرخ باروری زنان ۶،۳ درصد بود و اکنون به ۱،۶ رسیده است. نرخ جایگزینی در این عدد حداقل باید ۲،۱ باشد و به عبارتی ۲،۵ باشد و ما از این عدد پایین‌تر هستیم و خطرناک‌ است. در این حوزه دو شاخص داریم که اگر نرخ باروری زنان حدود ۱،۵ باشد، در چاله جمعیتی هستیم و خروج از این شرایط سخت است. این‌ نرخ اگر ۱،۳ برای هر زن باشد یعنی در چاه جمعیتی قرار داریم و خارج شدن از آن تقریبا غیرممکن است. همین حالا استان‌های اصفهان، سمنان، گیلان، البرز، مازندران، مرکزی، تهران، ایلام نرخ باروری کمتر از ۱،۳ دارند.

این مسئول از افزایش نرخ باروری در برخی استان‌ها هم خبر داد و افزود: خراسان جنوبی، هرمزگان، خوزستان، یزد، گلستان، کرمان، خراسان شمالی، قم، چهارمحال بختیاری، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، قزوین، سمنان و اصفهان استان‌های دارای افزایش نرخ باروری در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ بودند. استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان، اردبیل، کرمانشاه، ایلام، تهران، مرکزی، مازندران، البرز و گیلان هم طی این مدت کاهش نرخ باروری داشتند.

رشد ولادت‌ها در فرزندان بیشتر

معاون بهداشت به رشد شاخص تولد در فرزندان سوم هم اشاره کرد و گفت: طی سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ تعداد و درصد ولادت فرزند پنجم و ششم از ۱،۳ به ۲،۷ درصد رسیده است. فرزند چهارم از ۳،۸ به ۵،۲ درصد و فرزند سوم هم از ۱۵،۵ به ۱۷،۸ درصد افزایش پیدا کرده است.

البته به گفته این مسئول فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند ۵،۵ سال است و میانگین سن ازدواج در افراد تحصیل‌کرده در زنان به ۲۷ سال و در آقایان ۳۰ سال رسیده است. این وضعیت باعث می‌شود که فرصت فیزیولوژیک زنان را از دست بدهیم و باید مداخله موثر ایجاد شود تا افراد تحصیل‌کرده هم در سنین پایین ازدواج کنند.

این مسئول از افزایش میزان موالید در سن ۲۰ تا ۲۴ سال هم خبر داد و گفت: در سال ۹۸ این عدد ۱۸،۶ درصد بود و در ۱۴۰۱ به ۱۶،۵۴ کاهش یافت. اما سال گذشته این عدد به ۱۸،۹۷ رسید که جای امیدواری دارد.

رئیسی با هشدار نسبت به کاهش روند ولادت بیان کرد: این آمار از یک میلیون و ۳۸۰ هزار نفر در سال ۹۰ به یک میلیون و پنجاه نفر رسیده است. با احتساب سالانه ۴۲۰ هزار مرگ، اختلاف ۵۸۰ هزار برای تولدهای جدید داریم و اگر این روند ادامه پیدا کند و نرخ باروری پایین بیاید، با توجه به روند سالمندی کشور میران مرگ و میر بیشتر می‌شود. این موضوع مهمی است و زمان زیادی هم نداریم.

ادامه دارد…

منبع: همشهری

نوشتهٔ قبلی
جدیدترین قیمت دلار، یورو و درهم در مرکز مبادله ارز | قیمت روز ارزهای مبادله‌ای
نوشتهٔ بعدی
۱۱ مسیر برای معلم شدن بدون کنکور | این افراد بدون آزمون می‌توانند به دانشگاه فرهنگیان راه یابند