هشدار کاهش سن سرطان روده با ابتلای یک چهره مشهور
به گزارش همشهری آنلاین جیمز ون در بیک ستاره سریال «داوسون کریک» به در مصاحبهای با مجله «پیپل» (People) تشخیص دچار بودن خود به سرطان روده بزرگ را اعلام کرده است. او در این مصاحبه گفته است با حمایت خانواده فوقالعادهاش در حال انجام اقدامات لازم برای درمان بیماریاش است. او افزود در حال حاضر حالش خوب است و دلایلی برای خوشبینی درباره درمان شدن بیماریاش دارد.
سرطان روده بزرگ و راستروده یا سرطان کولورکتال (بخشهای انتهایی لوله گوارش) معمولاً به صورت تودههای کوچکی به نام پولیپ شروع میشود که سلولهای پوشش داخلی دیواره روده بزرگ منشا میگیرند. سرطان روده بزرگ و راستروده معمولاً در یک گروه قرار میگیرند، زیرا علائم مشابهی دارند. اگر این سرطا ندرمان نشود میتواند به سایر نقاط بدن انتشار پیدا کند.
علائم این سرطان شامل وجود خون در مدفوع، تغییرات عادات اجابت مزاج (اسهال یا یبوست یا تغییرات در ظاهر و شکل مدفوع)، درد شکمی، احساس نفخ، کاهش وزن بیدلیل، استفراغ و خستگی و کمخونی بدون علت مشخص است.
شایعترین روش برای درمان سرطان روده بزرگ و راستروده جراحی است.
مردان بیش از زنان به سرطان روده بزرگ و راستروده مبتلا میشوند. استفاده از روشهای غربالگری مانند کولونوسکوپی (آندوسکوپی روده بزرگ) به تشخیص زودرس این سرطان کمک میکند و از شمار مرگهای ناشی از آن میکاهد.
سرطان روده بزرگ و راستروده یکی از شایعترن سرطانها است و از جمله عوامل خطرساز برای این سرطان میتوان به سن بالاتر، مرد بودن، مصرف بالاتر چربی، قند، گوشت قرمز، گوشتهای فراوریشده و الکل، چاقی، سیگار کشیدن و کمبود فعالیت جسمی و بیتحرکی اشاره کرد.
افزایش سرطان روده بزرگ در جوانان
در سالهای اخیر شمار بیشتری از افراد جوانتر (زیر پنجاه سال) مبتلا به سرطان روده بزرگ تشخیص داده میشوند.
کارشناسان علت دقیق این افزایش را نمیدانند، اما میگویند ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و راستروده را کاهش دهد، از جمله کاهش مصرف گوشت قرمز و مصرف بیشتر مغزهای خوراکی (آجیل) و ویتامین دی. همچنین ترک سیگار، افزایش تحرک جسمی و ورزش منظم، کنترل وزن و افزایش میزان فیبرهای خوراکی گیاهی در رژیم غذایی.
آمارها نشان میدهنده که سرطان روده بزرگ و راستروده مهمترین علت مرگ ناشی از سرطان در مردان زیر ۵۰ سال است، اما خبر خوب این است که در صورت تشخیص زودهنگام، میزان بقای بیماران حدود 90 درصد است.
کارگروه خدمات پیشگیری آمریکا (USPSTF) اخیرا سن انجام نخستین کولونوسکوپی برای غربالگری سرطان روده بزرگ در موارد معمول را از ۵۰ سال به ۴۵ سال کاهش داده است. در صورت ابتلا به برخی از بیماریها مانند بیماریهای التهابی روده (بیماری کرون یا کولیت زخمی) کولونوسکوپی در سنین پایینتری باید انجام شود. در موارد معمول پس از انجام نخستین کولونوسکوپی در ۴۵ سالگی هر ۱۰ سال یک بار کولونوسکوپی باید تکرار شود.
منبع: همشهری