ققنوسی که از خاکستر برخاست | اصفهک چگونه در فهرست بهترین روستاهای گردشگری سازمان ملل ثبت شد؟
همشهری آنلاین – محمد باریکانی: داستان اصفهک چیست و چگونه در فهرست روستاهای هدف گردشگری جهان قرار گرفت؟ روستای اصفهک پس از زلزله ۲۵ شهریورماه سال ۵۷ برای همیشه متروک شد. مردم روستا به روستایی جدید در فاصله چندصد متری بافت قدیمی نقل مکان کردند. روستای تازهساز و جدید نهتنها زندگی سنتی اصفهک را از بین برد که منظر فرهنگی اصفهک را نیز دستخوش تغییر کرد.
اما جوانان اصفهک در فاصله سالهای ۸۸ و ۸۹ دست بهکار شدند تا روستای آبا و اجدادی خود را آباد و بافت سنتی روستایشان را احیا کنند. آنها از مردم روستا خواستند از تخریب خانههای قدیمی و تبدیل آنها به زمینهای کشاورزی خودداری کنند. همین تلاشها موجب شد تا بافت تاریخی روستای اصفهک در سال ۹۴ و با همت جوانان روستا که بیشترشان متولد دهه ۶۰ هستند در فهرست آثار ملی کشور ثبت شود و همین چند روز قبل در فهرست جهانی روستاهای هدف گردشگری سازمان ملل قرار بگیرد.
جوانان اصفهک اما جدای از احیای روستای تاریخی و متروک شده پدری خود، قوانین محیطزیستی سفت و سختی نیز برای حضور گردشگران در این روستا اعمال کردند. مصرف سیگار و قلیان بهطور مطلق ممنوع است و ظروف یکبار مصرف جایی در آن ندارند و تفکیک زباله نیز به بهترین شکل در این روستا که بیشتر خانههای متروک شدهاش تبدیل به اقامتگاههای بومگردی زیبا برای گردشگران داخلی و خارجی شده است، انجام میشود. اصفهک مانند ققنوس از خاکستر خود با همت و اندیشه جوانان متولد دهه 60 روستا برخاست و جهانی شد.
منبع: همشهری