واکسن، مقصرِ طولانی شدن عوارض کروناست؟
دیار عالمان – پروانه بندپی: خیلیها هنوز به واکسن کرونا اعتماد ندارند و معتقدند که یکی از دلایل لانگ کووید یا کرونای با عوارض طولانیمدت، همین واکسنها بودهاند. بعضی از مردم از ترس عوارض واکسن هیچ وقت حاضر نشدند حتی یک دوز از آن را دریافت کنند. بعضیها آن را حتی مرگبار می دانستند و دلیلشان هم افرادی بودند که بلافاصله یا بعد از چند روز از تزریق واکسن فوت کردند.
دیار عالمان در این زمینه گفتگویی با دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری انجام داده است. او میگوید: بالاخره هر واکسنی عوارضی دارد. چون به هر حال شما دارید با تزریق واکسن، یک آنتیژن و جزء کوچکی از یک ویروس کشتهشده و از بین رفته را وارد بدن خود میکنید. ولی فعلا و قطعا نمیدانیم که عوارض لانگ کووید مربوط به خود ویروس کووید است یا واکسن آن.
رمضانی در توضیح بیشتر میگوید: خیلیها بعد از ابتلا به کرونا میگفتند هم کرونا گرفتند و هم واکسن کرونا زدند و بعدش ریزش موی شدید گرفتند و ۵۰ درصد مویشان ریخته است. خیلی مواقع ما نمیتوانیم افتراق دهیم که این ریزش مو از کدام مورد است؛ کرونا یا واکسن کرونا؟!
این متخصص بیماریهای عفونی موضوع این است که سابقه خانوادگی هم خود یک فاکتور برای بروز برخی بیماریهای ناشی از کرونا و تزریق واکسن است. مثلا بعضیها بیماری خودایمنی لوتوس را در خانواده دارند اما خودشان هنوز به آن مبتلا نشدهاند. وقتی ویروس پیچیدهای مثل کرونا وارد بدن چنین فردی با سابقه خانوادگی لوتوس میشود یا وقتی واکسنش را میزند، همه این عوامل شرایط را مساعد میکنند و فردی که بیماری لوتوس نداشته هم به آن دچار میشود.
بیشتر بخوانید؛
به گفته رمضانی، بحث ابتلا به کووید و عفونت مجدد از یک طرف و بحث واکسن و ترکیب این دو هنوز بعد از ۵ سال قابل افتراق نیست و نمیتوان تشخیص داد. چون خیلی از عوارض هم مشابه است. فاکتورهای خانوادگی، شرایط فرد در زمان ابتلا، شدت بیماری که منجر به بستری شدن شود، همه اینها نقش دارند. اینها همه با هم باید دیده شوند. بنابراین تاکید میکنم که هنوز جواب روشنی در خصوص ارتباط میان تزریق واکسن کرونا و لانگ کووید وجود ندارد.
این متخصص بیماریهای عفونی به موضوع مهمی اشاره میکند و میگوید: عوارض واکسن کرونا معمولا ۴۲ روز بعد از تزریق آن ظاهر میشوند و ما عوارض بعد از ۴۲ روز را خیلی به واکسن نسبت نمیدهیم. ولی به هر حال جمعیت بزرگی در دنیا مواجه با این ویروس و عفونت مجدد و واکسن آن هستند که همین موضوع، این تشخیص این را که عوارض به خاطر کدام مورد بوده، سخت میکند.
رمضانی میگوید: ما واکسنی را دریافت کردیم که نمیتواند جلوی نفوذ ویروس کرونا را بگیرد. فقط مانع شدت گرفتن آن میشود. در این میان هم خود واکسن و هم ویروس کرونا، دارای یک سری آنتیژن هستند. از طرف دیگر بدن با حجم بالایی از ویروس مواجه شده و ویروس مدام جهش پیدا کرده و جهش مداوم هم باعث عفونت مجدد ما شده است. کمتر کسی هست که فقط یک بار کرونا گرفته باشد. حتی اگر ویروس خفیف بوده باشد، خیلی از ما بارها به آن مبتلا شدهایم. این عفونتهای مجدد دوباره سیستم ایمنی را فعال و تحریک میکند.
این متخصص بیماریهای عفونی تاکید میکند: تغییرات و جهشهای ویروس باعث میشود که ما مکررا به این ویروس مبتلا شویم و خلاصی هم نداریم. در مورد ویروسی مثل آنفلوآنزا ممکن است سالی یک بار مبتلا شویم و دیگر تا پاییز و زمستان سال آینده دوباره به آن مبتلا نمیشویم. اما کرونا چهارفصل است و مدام ما را مبتلا میکند. این مواجههها و تکرار عفونتها خودش باعث تحریک سیستم ایمنی میشود. بنابراین عوارض ناشی از آن هم نیاز به مطالعه بیشتر دارند.
منبع: همشهری