عملکرد تیم ملی در نیمههای دوم انتخابی جامجهانی؛ فوتبال ۴۵ دقیقه نیست!
به گزارش ظهر جمعه دیار عالمان، تیم ملی فوتبال با ۲ برد مقابل کرهشمالی و قرقیزستان در هفته ششم و هفتم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶، فیفادی نوامبر را به پایان رساند. تیم کشورمان با این ۲ برد و رساندن امتیازهایش به ۱۶، صدرنشینی را با این نتایج در گروه A حفظ کرد تا فاصله زیادی با چهارمین صعود متوالی به جامجهانی نداشته باشد. با توجه به شرایط جدول، تیم کشورمان تنها چهار امتیاز دیگر از چهار بازی باقیمانده احتیاج دارد تا حضورش را در اولین جامجهانی ۴۸ تیمی که قرار است به میزبانی سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک در تابستان ۲۰۲۶ برگزار شود، قطعی کند.
پنج برد و یک مساوی در ۶ بازی گذشته، آماری است که کمتر منتقدی بتواند روی کاغذ آن را ستایش نکند. با این حال موضوع نگرانکننده به جز نوسان و کیفیت فنی با فراز و نشیبی که در عملکرد تیم دیده میشود، نیمههای دوم نگران کننده تیم ملی است. تیم کشورمان در ۶ بازی گذشته در اکثر مسابقات در نیمه دوم انتظارات را برآورده نکرده و در خیلی از این مسابقات تا آستانه از دست دادن همه داشتههای نیمه اول نیز پیش رفته است.
نمایش نگرانکننده تیم کشورمان در نیمههای دوم مسابقات مرحله سوم انتخابی جامجهانی، حتی واکنش ملیپوشان را به همراه داشت و سردار آزمون پس از بازی با قرقیزستان که با برتری ۳-۲ تیم ملی تمام شد، به صراحت عنوان کرد که «بازیکنان هنوز به از نظر ذهنی حرفهای نشدهاند و فکر میکنند پس از اینکه ۲ گل جلو بیفتند، کار تمام شده است!»
در گزارشی به بررسی عملکرد تیم ملی در نیمه دوم ۶ بازی گذشته پرداختهایم تا مشخص شود که امیر قلعهنویی و شاگردانش چه عملکردی در ۴۵ دقیقه دوم بازیها داشتهاند.
عملکرد تیم ملی در نیمههای دوم ۶ بازی اخیر
۱۵ شهریور تیم ملی در نخستین مسابقه مرحله سوم انتخابی جامجهانی در ورزشگاه فولاد شهر میزبان تیم قرقیزستان بود. نیمه اول با گل مهدی طارمی در دقیقه ۳۴ با برتری تیم کشورمان تمام شد. در نیمه دوم اما تیم ملی نمایش قابلتوجهی نداشت و این قرقیزستان بود که بازی خوبش، تیم ایران را تحت تاثیر قرار داد و صدای اعتراض تماشاگران حاضر در ورزشگاه هم بلند شد و آنها علیه قلعهنویی شعار دادند تا در اولین مسابقه ۲ چهره متفاوت نشان دهد. البته در این بازی تیم ملی توانست با همان تک گل نیمه اول سه امتیاز را بگیرد اما در صورتی که بازی با قرقیزستان فقط نیمه دوم آن محاسبه میشد، با تساوی صفر-صفر نیمه دوم، تیم کشورمان تنها یک امتیاز میگرفت.
۲۰ شهریور تیم کشورمان در بازی دوم در دوبی مقابل امارات قرار گرفت و همان اتفاق بازی با قرقیزستان در بازی دوم هم تکرار شد. تیم ملی با تک گلی که مهدی قایدی در سومین دقیقه وقتهای تلف شده نیمه اول به ثمر رساند، یک بر صفر برنده مقابل امارات به رختکن رفت. در نیمه دوم اما ورق برگشت و با توجه به فشار امارات در خانه، تیم ملی با یک افت روبهرو شد. در این مسابقه هم تیم ملی با حفظ تک گل نیمه اول، توانست در پایان با وجود یک نمایش انتقادآمیز در نیمه دوم، دومین پیروزی را ثبت کند. در بازی با امارات هم اگر نتیجه نیمه دوم محاسبه شود، تیم ملی با توجه به رد و بدل نشدن گلی در این نیمه، تنها یک امتیاز دشت میکرد.
در ادامه، تیم ملی در ۱۹ مهر در هفته سوم انتخابی جامجهانی در تاشکند برابر ازبکستان به تساوی بدون گل رسید؛ آن هم در مسابقهای که در دقیقه ۵۷ با اخراج صالح حردانی، ۱۰ نفره هم شد تا کارش سختتر شود. در این بازی هم اگر نیمه دوم ملاک قرار بدهیم، با توجه به تساوی صفر- صفر، تفاوتی در امتیاز کسب شده تیم رخ نمیدهد.
۲۴ مهرماه تیم ملی در هفته چهارم به مصاف قطر رفت؛ مسابقهای که خلاف سه بازی قبلی هم نیمه اول و هم نیمه دوم تیم ملی نمایش یکسانی داشت و توانست با زدن یک گل در نیمه اول توسط سردار آزمون در دقیقه ۴۲ و ۳ گل در نیمه دوم توسط آزمون در دقیقه ۴۸، محمد محبی در دقایق ۶۶ و ۸+۹۰، در پایان ۴ بر یک برنده شود و سومین برد تیم ملی رقم بخورد.
در این بازی تیم ملی خلاف سه بازی قبلی، در نیمه دوم نمایش حتی بهتری نسبت به نیمه اول داشت و ۳ گل در این نیمه به ثمر رساند. بازی با قطر هم اگر فقط نیمه دوم آن محاسبه شود، تیم ملی با پیروزی با سه گل، به سه امتیاز میرسید. بازی با قطر یکی از بهترین نیمههای دوم ایران بود.
فیفادی نوامبر و بازیهای هفته پنجم و ششم، بیشتر از هر زمانی ضعف تیم ملی در نیمه دوم به چشم آمد. تیم کشورمان ۲۴ آبان در هفته پنجم برابر کرهشمالی قرار گرفت و در نیمه اول با سه گلی که قایدی در دقیقه ۲۹، محبی در دقایق ۴۱ و ۴۵ به ثمر رساندند، سه بر صفر جلو افتاد و برنده به رختکن رفت.
در نیمه دوم اما ورق برگشت و تیم ملی با یک افت عجیب روبهرو شد؛ به طوری که کرهشمالی در حالی که هنوز ۱۵ دقیقه از شروع بازی نگذشته بود، با اخراج شجاع خلیلزاده در دقیقه ۵۱ و ۱۰ نفره شدن تیم ایران، توانست ۲ گل خورده را جبران کند و در آستانه به تساوی کشاندن بازی قرار بگیرد. طارمی(گل به خودی) در دقیقه ۵۶ و کیم در دقیقه ۵۹، نتیجه بازی را سه بر ۲ کردند. پس از ۳-۲ شدن بازی، کرهشمالی موقعیتهای زیادی را روی دروازه ایران برای زدن گل مساوی به دست آورد و تنها خوششانسی و بیدقتی بازیکنان کره مانع از باز شدن دروازه تیم کشورمان برای سومین بار شد.
تیم ملی گرچه توانست در نهایت با برتری ۳-۲، سه امتیاز را بگیرد اما اگر نیمه دوم را ملاک قرار دهیم، تیم کشورمان ۲ بر صفر بازنده میشد و بدون امتیاز زمین بازی را ترک میکرد.
۲۹ آبان هم تیم ملی در هفته ششم انتخابی جامجهانی برابر قرقیزستان به میدان رفت. در این دیدار تیم ملی با گلهای طارمی در دقیقه ۱۲ و حردانی در دقیقه ۳۳، نیمه اول را با برتری ۲ بر صفر به رختکن رفت. در نیمه دوم اما مانند بازیهای قبلی ورق برگشت و نمایش ضعیف تیم ملی کشورمان سبب شد که جوئل کوجو در دقایق ۵۱ و ۶۴، بازی را به تساوی بکشاند. البته تیم ملی در این بازی توانست با گل آزمون در دقیقه ۷۶، نتیجه بازی را سه بر ۲ کند و به پیروزی برسد. در صورتی که نتیجه نیمه دوم را ملاک قرار دهیم، تیم ملی در این بازی ۲ بر یک بازنده میشد و بدون امتیاز زمین را ترک میکرد.
تیم ملی در شرایطی در حال حاضر از ۶ بازی قبلی ۱۶ امتیاز به دست آورده است که اگر فقط نتایج نیمه دوم ملاک قرار دهیم، تیم ملی با توجه به تساوی مقابل قطر و امارات و ازبکستان، برد مقابل قطر و شکست برابر کرهشمالی و قرقیزستان تنها ۶ امتیاز کسب میکرد و این به خوبی نشاندهنده عملکرد ضعیف تیم ملی به خصوص در نیمههای دوم است.
گل زده کمتر، گل خورده و کارت بیشتر در نیمه دوم
علاوه بر این، مقایسه آمارهای گل زده و خورده تیم ملی در نیمههای اول و دوم هم به خوبی تفاوتها را نشان میدهد. تیم ملی در حالی در ۶ بازی گذشته ۱۲ گلزده اندوخته دارد که تنها چهار گل در نیمه دوم به ثمر رسیده و هشت گل ایران در نیمه اول بوده است. در گلهای خورده اما کفه ترازو به سمت نیمه دوم سنگینی میکند. تیم ملی پنج گل در ۶ بازی گذشته دریافت کرده است که چهار گل دریافتی ایران در نیمه دوم و تنها یک گل خورده در نیمه اول داشتهایم.
مقایسه آمار کارتهای زرد و قرمز تیم ملی هم در ۶ بازی گذشته به خوبی نشان میدهد که از ۱۲ کارت زرد و قرمز ایران، ۱۰ کارت در نیمه دوم ثبت شده است. تیم ملی در مجموع در ۶ بازی قبلی، ۱۰ کارت زرد و ۲ کارت قرمز دریافت کرده که از این تعداد هشت کارت زرد و ۲ کارت قرمز و در مجموع ۱۰ کارت در نیمه دوم و تنها ۲ کارت زرد در نیمه اول داشته است.
در مجموع به نظر میرسد که ضعف تیم ملی در نیمههای دوم که به نیمه مربیان مشهور است، نباید زیر سایه نتایج قابل قبولی که روی کاغذ ثبت شده است، پنهان شود؛ ضعفی که باید از نظر فنی مورد واکاوی قرار بگیرد و برای تکرار نشدن آن چارهاندیشی شود تا در بازیهای بعدی که با تیمهای بزرگتری خواهد بود، تیم ملی از این ضعف ضربه نخورد.
منبع: ایرنا