آشنایی با ۹ غاری که در لرستان درجهبندی شدند
همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: در سی امین جلسه کارگروه ملی غارشناسی ایران علاوه بر درجه بندی غارهای استان لرستان، مقرر شد بانک اطلاعاتی غارهای ایران در پایگاه داده تنوع زیستی کشور راه اندازی شود، این پایگاه با رویکرد ایجاد بستر مناسب و فراگیر جمع آوری دادهها و بهبود تصمیم گیری و سیاستگذاری در حوزه محیط زیست هدف گذاری شده است.
غارهای کشور به عنوان بخش مهمی از پدیده ها و آثار طبیعی، به داشتن ابزاری برای ورود و پردازش داده ها با هدف سیاست گذاری، حفاظت و مدیریت اصولی منطبق با شاخص ها و معیارهای تعیین شده نیاز دارند. با توجه به دستورالعمل حفاظت و بهره برداری از غارها، ۹ غار استان لرستان پس از ارزیابی اهمیت حفاظتی و بررسی شرایط فیزیکی، اجتماعی، زمین شناسی، باستانی، منابع آبی، تنوع زیستی، گردشگری و سایر شاخص های موثر، در هشتمین جلسه کمیته فنی کارگروه ملی غارشناسی ایران، مورد بررسی و درجه بندی اولیه قرار گرفت و در سی امین جلسه کارگروه ملی غارشناسی ایران، درجه بندی نهایی آنها به تصویب رسید.
غار چشمه وقت و ساعت
مکان: شهرستان دورود
ویژگی: این چشمه اسرارآمیز به این جهت وقت ساعت نامیده میشود، که در فواصل زمانی خاص و به صورت کاملاً طبیعی قطع و وصل میگردد.
غار کلدر
مکان: شهرستان خرمآباد
ویژگیها: از مهمترین غارهای باستانی ایران که آثاری از دوره پارینهسنگی در آن کشف شده است. ابزارهای سنگی و بقایای انسانی یافت شده در این غار قدمت سکونت در آن را به بیش از ۶۳ هزار سال میرساند.
غار یافته
مکان: شهرستان خرمآباد
ویژگی: این غار دارای بقایایی از زندگی در عصر پارینهسنگی جدید است و از همین روی اهمیت زیادی در مطالعات باستانشناسی خاور نزدیک و اروپا دارد. یکی از قدیمی ترین مدارک استفاده از زیورآلات ساخته شده از صدف و دندان در این غار یافته شده که حدود ۳۵ هزار سال قدمت دارد.
غار قمری
مکان: شهرستان خرماباد
ویژگی: ابزار به دست آمده از غار قمری را به فرهنگ موسترین نسبت میدهند. این غار از سکونتهای اولیه در زاگرس است. مشخصات ویژه این دوره ابزار مثلثی شکل سر نیزهها، تیغههای جانبی که رواج آنها تقریباً سه برابر سر نیزهها هستند و دیگر ابزار به صورت قلمهای حکاکی ساده با رواج کمتری دیده میشوند.
غار منو ۱ و منو ۲
مکان: شهرستان درورد
ویژگی: این دو غار در منطقهای تاریخی قرار دارند و بقایای ابزارهای سنگی در آنها یافت شده است. محیط آنها زیستگاه گونههای جانوری نیز هست.
غار گاومیر
مکان: شهر زاغه
ویژگی: غاری به بزرگی غار علیصدر همدان است. دور تا دور این غار سنگهای تخت و رسوبی چیده شده و دارای یک سراب است که در فصل بهار عمق آن به ۱۰ متر میرسد و در اواخر تابستان تا اواسط زمستان آب آن خشک میشود.
غار سمسا
مکان: شهرستان الشتر
ویژگی: بیشتر سنگهای بناها و آثار مهم الشتر یا سنگ قبرها را از این مکان تهیه کردهاند.
منبع: همشهری